Terug

Dundun

foto geluidsfragment

De dundun is een tweevellige gesloten cilindrische houten trommel met geregen vel. De dundun-trommel werd overgenomen van de Mande uit Mali. Vroeger behoorde deze set trommels tot de koninklijke trommels van de Mande en de Wolof uit Senegal, nu treft men ze aan in Mali en in het gebied langs de bovenloop van de Gambia rivier. Verder is hij verspreid langs de kuststreken van West-Afrika.
De dundun vindt men terug in de literatuur onder de naam: " dunun, djun djun, djoundjoung, doundoun en doundounba".
De dundun behoort tot een set van drie trommels, waarvan hij de grootste is, naast de middelgrote sanbeni (sangba) en de kenkeni, de smalste van het ensemble.

De dundun-set kan zowel in hout (cederhout, walnoothout of een andere duurzame harde houtsoort) als van metaal vervaardigd worden. Voor deze laatste gebruikt men als klanklichaam een cilindrisch afgezaagd vat. De drie trommels worden tijdens het spelen horizontaal in een X-vormige staander geplaatst die de trommels ondersteunt.
De dundun is ongeveer 65 cm lang en heeft een diameter van 40 à 50 cm. Men gebruikt geitenvel of koeienvel voor het membraan. De twee vellen worden door een systeem van gevlochten koorden langs beide zijden aan mekaar gesnoerd. De dundun-trommel is een bastrommel en heeft een lage volle klank.

De sanbeni is iets kleiner dan de djun djun en is ongeveer 40 à 50 cm lang en heeft een diameter van ongeveer 30 à 35 cm. De muzikant speelt, in het middenregister, syncopen en creëert poliritmische structuren die vooral na de tel komen.

De kenkeni is de smalste van de drie trommels, hij is ongeveer 30 à 40 cm lang met een diameter van 25 cm. Hij heeft een hoge heldere toon. Aan het klanklichaam van de kenkeni is een metalen bel bevestigd om een extra ritme te spelen.

Het bespelen van de dundun-set gebeurt met een grote houten trommelstok. De speler slaat met de trommelstok aan de ene kant van de trommel tegen het vel, terwijl hij aan de andere kant het vel met de handpalm of de vingertoppen afdempt.
De dundun wordt gebruikt voor het begeleiden van dansen soms in combinatie met de djembe.

© KMMA/Dominik PHYFFEROEN